Scurt istoric

Istorie Noiembrie 29, 2014

Comuna Broscăuți, din județul Botoșani, este o așezare cu rezonanțe profunde în decursul istoriei, situându-se în imediata vecinătate a orașului Dorohoi. Satul este alcătuit din oameni harnici și gospodari, dar și buni creștini, cu frică de Dumnezeu.

De aceea, la inițiativa P.C. Preot Andrian Crețu, cu sprijinul enoriașilor, cu binecuvântarea Î.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei din acea vreme, în anul 1999 s-a pus piatra de temelie a noului lăcaș de cult din Broscăuți, care urma să satisfacă setea de rugăciune a credincioșilor. Împreună cu credincioșii, s-a ales și hramul bisericii: “Nașterea Maicii Domnului”, prăznuită în fiecare an la data de 8 septembrie.

În luna iulie a anului 1999, a avut loc slujba de sfințire a locului de Biserică, oficiată de către P.S. Calinic Botoșăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, având alături un sobor de preoți. Întrucât biserica este nouă, istoricul lăcașului este scurt, dar cu o importanță deosebită pentru locuitorii satului Broscăuți.

Terenul pe care a fost construită biserica a fost donat de un grup de credincioși, cu dragoste pentru Biserica lui Hristos: Bezerghian Gheorghe și Aurica, Bezerghian Mihai, Avasiloae Elena, Aburlăciței Dănuț și Mirela.

Biserica este așezată pe o temelie solidă din beton, zidită din cărămidă și tencuită în praf de piatră, fiind acoperită cu tablă zincată. Forma bisericii este de navă, având deasupra pridvorului de la intrare un turn-clopotniță, care atinge aproximativ 18 metri înălțime. Clopotul de 400 de kilograme îi cheamă pe credincioși în fiecare duminică și sărbătoare la biserică. Construcția a fost ridicată într-un timp relativ scurt, până la finele anului 2000 fiind deja acoperită cu tablă.

Din anul 2006, lucrările au continuat sub îndrumarea noului paroh, Pr. Vasile-Ionuț Crețu. S-a început executarea picturii, care este bizantină, realizată în tehnica “fresco” de către pictorul Gheorghe Drăgoi din Suceava. Catapeteasma a fost sculptată din lemn de stejar de către domnul Ioan Dodiu din Rădăuți.

n anul 2008, în ziua de 24 august, după finalizarea lucrărilor, a avut loc sfințirea bisericii. P. S. Calinic Botoșăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a revenit în satul Broscăuți, de data aceasta pentru a târnosi noul lăcaș, în fruntea unui numeros sobor de preoți, înconjurați de enoriașii noii parohii, precum și de alți credincioși veniți din localitățile învecinate.

Citește alte articole despre: Istoricul Bisericii